Wat we doen

Iedereen die een medicijn gebruikt, moet daarop kunnen vertrouwen. Dat is waar wij met ruim 500 medewerkers van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) elke dag aan werken. In Nederland én in Europa. We beoordelen medicijnen voor mens en dier om te bepalen of ze op de markt mogen komen. Daarnaast houden we, na toelating, ook alle risico’s en bijwerkingen van een medicijn scherp in de gaten. En stimuleren we een goed gebruik van medicijnen.  

Goede medicijn, goed gebruikt. Dat is de kern van ons werk.

Meer informatie over onze organisatie

Waarom we dat doen

In 1957 kwam het middel Softenon (thalidomide) op de markt als slaapmiddel en pijnstiller. Het leek een wondermiddel tegen ochtendmisselijkheid van zwangere vrouwen en het leek bovendien opvallend veilig. Maar begin jaren 60 werd de link gelegd tussen Softenon en ongeveer tienduizend kinderen die geboren werden met hele ernstige afwijkingen.

In Nederland werd in 1963 bij wet bepaalt dat nieuwe geneesmiddelen alleen op de Nederlandse markt worden toegelaten na een oordeel van een deskundig en onafhankelijk college. Vanaf toen werden er strenge eisen gesteld aan de werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit van medicijnen.
De eerste Collegevergadering was op 30 augustus 1963. Sindsdien zijn we meer dan 1000 vergaderingen verder en zetten honderden medewerkers zich dagelijks in voor veilig geneesmiddelengebruik. Duizenden middelen zijn al onderzocht en geregistreerd, om te zorgen dat zoiets als de Softenon-affaire nooit meer zal  gebeuren.